Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Milyen kutya illik hozzám"?

 

dog_training_classes_rt.jpg

Hogyan válasszunk kutyát?

Először is döntsük el, miért is szeretnénk, hogy egy új taggal bővüljön a családunk? Milyen szerepet töltsön be a  hétköznapokban:

 " munkakutya", házőrző vagy társ?  Vagy mindezek együtt,- mondja Fort András kutyapszichológus.

Ha kutyát szeretnénk, gondoljuk végig, hogy van-e elég szabadidőnk a kiadós sétákhoz, kirándulásokhoz. Van- e megfelelő méretű területünk kedvencünk számára. Ha kutyát szeretnénk nem lehet kifogás a fáradtság, a munka és stb...a lelkiismeretes "kutyatartóknak" rengeteg energiával kell rendelkezni, és annyi szabadidővel, amit kedvencünk megérdemel.

Divatból sose vegyünk kutyát. Válasszunk úgy ahogy az ösztöneink súgják. Vagy Ha lehet, engedjük, hogy ő válasszon ki minket.

 

Fajtacsoportok

Az egyszerűség kedvéért a kutyákat hét fajtacsoportba soroljuk asszerint, hogy mire tenyésztették ki őket. Ezek a csoportok: vadászkutyák, kopók, agarak, vérebek és tacskók, juhász- és pásztorkutyák, terrierek, társasági kutyák, többcélú kutyák, és munkakutyák. Ha valaki tudja, hogy milyen fajtát szeretne, segíthet, ha előbb a fajtacsoportot választja ki és megpróbálja a kört tovább szűkíteni.

 

Vadászkutyák I.

A "sportkutyák" néven is emlegetett vadászkutyákat a vad felhajtására, jelzésére és az elejtett állat visszahozására tenyésztették ki. Az emberrel szorosan együttműködnek, így aztán általában barátságosak, örömmel teljesítik a feladatokat és könnyen nevelhetők. Gyakran gyenge a harapásuk, hogy ne sértsék meg a szájukban vitt vadat. Lelkesen bolondoznak a játékokkal, ezért nagyon szórakoztató együtt élni velük.

 

Vadászkutyák II.

Ezeket a kutyákat arra tenyésztették, hogy kövessék a vad nyomát, és elvezessék hozzá a gyalogos vagy lovas vadászokat, illetve hogy helyben tartsák a vadat, míg a vadász odaér. Néhány fajtájuk alkalmas arra, hogy el is ejtse a vadat. Ezek gyakran nehezen jönnek ki más állatokkal, hacsak nem együtt nőttek fel velük. Sokaknak mély és erőteljes hangja, hogy a  vadász tudatára adhassák hollétüket, de ok nélkül ritkán ugatnak. A játékok iránt nem túlzottan érdeklődnek, viszonylag nehezen taníthatók, és hajlamosak elrohanni bármi után. 

A kopókat falkában használták, ezért általában barátságosak és társaságkedvelők, akár emberekről vagy más kutyákról van szó. Nem túlzottan igénylik a dédelgetést. Általában szeretnek pihenni, gyakran lustának tűnnek.

 

Juhász- és pásztorkutyák

 

A juhász és pásztorkutyák nagyjából két csoportra oszthatók, terelőkutyák és őrzőkutyák.

Terelőkutyák: háziállatok terelésére tenyésztett kutyák. Keményen dolgoznak, mind fizikai, mind szellemi munkára szükségük van. Nagyon szeretnek játszani, kiváló hallásuk miatt éber, aktív jelzőkutyák. Könnyen és gyorsan tanulnak. Arra tenyésztették ki őket, hogy az emberrel együtt dolgozzanak.

 

Őrzőkutyák: nagyobb termetű, erős fajták, arra tenyésztették ki, hogy a nyájak mellett megvédjék az állatokat a farkasoktól és más ragadozóktól. Igen erős védelmező hajlamuk van, és megfelelő neveléssel kell megelőzni, hogy agresszívvé váljanak. Nagyobb testűek és vastagabb szőrűek, mint a terelőkutyák, emellett kevésbé energikusak és engedelmesek ( pl.: Pireneusi hegyi kutya,)

 

feltöltés alatt......................

 

 

border-collie.jpg